Днес няма да върнем мандата. Утре Изпълнителната комисия на ГЕРБ ще

...
Днес няма да върнем мандата. Утре Изпълнителната комисия на ГЕРБ ще
Коментари Харесай

Даниел Митов: Днес няма да върнем мандата

Днес няма да върнем мандата. Утре Изпълнителната комисия на ГЕРБ ще реши тъкмо какво да вършим. Това съобщи претендентът за министър председател на ГЕРБ-СДС Даниел Митов пред публицисти след съвещание на парламентарната група в парламента. Изказването му идва, откакто обединението получи отвод за съвещания през вчерашния ден от  " Демократична България ", а през днешния ден и от " ИТН ", на които трябваше да обсъдят дали ще получат поддръжка от тях за съставянето на държавно управление. От " Демократична България " твърдо обявиха, че проектоправителството на най-голямата парламентарна група не може да разчита на техните гласове. А от " ИТН " обявиха, че няма да вземат участие в договаряния с партии от статуквото.

" Направихме сериозен, открит опит да призовем партиите, с които имахме желание да беседваме, за диалози във връзка с съответни политики и благоприятни условия за сформиране на кабинет, който да поеме отговорността за ръководството на страната, в която не е лесна поради пандемията и също по този начин имаме и европейски отговорности, които би трябвало да осъществим ", беше днешният коментар на Даниел Митов.

" Партията " ИТН " отхвърли да води диалог с претекста, че предизборните им задължения не включвали никакъв разговор с партиите на статуквото. Искам да им кажа следното. Ние несъмнено, почитаме тяхното мнение, само че партиите на статуквото са нещо динамично. Зад тези партии, които са обичайни, които са се утвърдили във времето стоят български гласоподаватели и то доста Отказът от разговор не е политическо държание, което може да бъде поддържано дълго време. Рискът е да изпадне в обстановка, в която няма устойчиво ръководство. Няма да имат предвидим политически развой, няма да е ясно какво да чакат българските жители в идващите месеци ", посочи още Даниел Митов.

Припомняме, че откакто президентът Румен Радев връчи първия мандат за сформиране на държавно управление на ГЕРБ-СДС, от коалицията обявиха, че диалози за поддръжка ще водят единствено с " Демократична България " и " ИТН ", тъй като били идеологически най-близки до тях. От през вчерашния ден до през днешния ден обаче и двете партии отхвърлиха да водят диалози с ГЕРБ-СДС. По-рано тази седмица министър председателят в оставка Бойко Борисов заяви, че в случай че не бъде дадена поддръжка за държавно управление на ГЕРБ-СДС, в четвъртък следобяд мандатът ще бъде върнат. 

По Конституция мандатът се поставя на първата политическа мощ в новия парламент, в тази ситуация обединението ГЕРБ-СДС, която ще разполага със 7 дни, в които да предложи своя проектокабинет. Ако тя не успее да събере поддръжка в Народното събрание, следва втори опит със идната по бройка политическа мощ, която е партията " ИТН ". Ако се стигне до връчване на трети мандат, той се дава по преценка на президента. Ако и този опит не сполучи, следва назначението на служебно държавно управление и предварителни парламентарни избори. 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР